Επιδόματα για λίγους: Έρχονται περικοπές στα οικογενειακά και προνοιακά επιδόματα

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα εξακολουθεί να απο­τελεί η αναδιάρθρωση των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων. Κι αυτό γιατί ενόψει της ολοκλή­ρωσης της τρίτης αξιολόγησης οι δανειστές απαιτούν να τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος Νοεμβρίου οι πρώτες περικοπές με βασικό προαπαιτούμενο τη μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων που ισχύουν σήμερα, έτσι ώστε τα χρήματα να στηρίζουν όσους έχουν πραγματική ανά­γκη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Realnews, επί τάπητος έχουν τεθεί περίπου 14 διαφορετικά σενά­ρια για την αναδιανομή των προνοιακών, αναπηρικών και οικογενειακών επιδομάτων. Ωστόσο, οι δυο πλευρές δεν έχουν βρει τη χρυσή τομή, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί το ποσό που μπορεί να εξοικονομηθεί από τον Προϋ­πολογισμό του 2018. Οι συζητήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες μέσω τηλεδιασκέψεων, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι παρεμβάσεις πριν από την τελική έλευση των δανειστών.

Στο ιδανικό σενάριο, έτσι όπως αυτό παρουσιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου στους επικεφαλής των δανειστών, για την αναμόρφωση των οικογενειακών επιδομάτων απαιτούνται 910 εκατ. ευρώ εκ των οποίων διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι μόνο 650 εκατ. ευρώ, χωρίς να γίνουν περικοπές στα ποσά που λαμβάνουν σήμερα οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων να αυξηθεί από 40 ευρώ, που είναι σήμε­ρα, στα 60 ευρώ με επιπλέον ενίσχυση για τις οικογένειες που έχουν έως δύο παιδιά. Μάλιστα στον σχεδιασμό περι­λαμβάνεται και η ενίσχυση των οικογενειών με την εξασφά­λιση πρόσβασης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλες κοινωνικές παροχές.

Ωστόσο, η τρόικα επιμένει ότι είναι αδύνατο να μετα­φερθούν 260 εκατ. ευρώ από το «μαξιλάρι» ασφαλείας του Προϋπολογισμού μό­νο για την ενίσχυση των οικογενειακών επιδο­μάτων, επιμένοντας στην περικοπή πα­ροχών και στην αναδιάρθρωσή τους με έμφαση στις οικογένει­ες με έως δύο παιδιά.

ΤΙ ΘΑ ΚΟΠΕΙ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Οι δανειστές -κυρίως το Δι­εθνές Νομισματικό Ταμείο- επιμένουν στην περικο­πή των ποσών που λαμ­βάνουν οικογένειες με 3 παιδιά και πάνω και αναδιανομή των κονδυλίων ή την εξεύρε­ση των πόρων από την περικοπή άλλων παροχών για την κά­λυψη των 260 εκατ. ευρώ. Αυτό υποδει­κνύει η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που περιγράφει 4 σενάρια και προ­τείνει:

► Ενοποίηση του ενι­αίου επιδόματος τέκνων με το επίδομα τριτέκνων/πολυτέκνων.

► Μείωση του εισοδηματι­κού κριτηρίου, ώστε τα χρήμα­τα που περισσεύουν να χρησιμοποιηθούν για αύξηση του ποσού ανά παιδί.

Σήμερα, το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων που καταβάλλεται ανέρχεται σε 40 ευρώ τον μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο σε οικογένει­ες με εισόδημα έως 6.000 ευρώ και απομειώνεται όσο αυξάνεται το οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις οικογένει­ες με 3 και άνω εξαρτώμενα τέκνα καταβάλλεται ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων, το οποίο ορίζεται σε 500 ευρώ κατ’ έτος για κά­θε τέκνο, εφόσον «το συνολικό οικογενειακό ει­σόδημα» είναι μέχρι 45.000για τις τρίτεκνες οι­κογένειες. Το ως άνω όριο οικογενειακού εισο­δήματος προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για τις οικογένειες με 4 τέκνα και κατά 4.000 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα των τεσσάρων τέκνα.

ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ – ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

Οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσμο­θετηθούν αυστηρότερα εισοδηματικά κριτήρια στην παροχή μηδενικών ή εκπτωτικών εισιτηρί­ων. Πιλότο για την αναμόρφωση των εκπτώσε­ων σχετικά με τη μεταφορά των αναπήρων και πολυτέκνων αναμένεται να αποτελέσει η εφαρ­μογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μα­ζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με όσα προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο, θα πρέπει έως το τέλος Νοεμβρίου να σχεδιαστεί μια μεταρρύθμιση στο επίπεδο της επιδότησης των μεταφορών (έκπτωση εισιτηρίων) με τον ορισμό ακόμη και εισοδηματικών κριτηρίων για να απολαμβάνει κανείς εκπτώσεις σε πάσης φύσεως εισιτήρια μετακίνησης.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Real», με την εφαρμογή των ηλεκτρονικών εισιτηρίων και καρτών θα εντοπιστεί ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων και θα εξαλειφθεί η πιθανότητα πλαστών καρτών. Με αυτό τον τρόπο θα προσδιοριστεί και το ακριβές ποσό που καταβάλλεται από τον κρατικό Προϋπολογισμό για τη μετακίνηση των αναπήρων κα των πολυτέκνων. Υπενθυμίζεται ότι οι ανάπηροι δεν καταβάλλουν κάποιο αντίτιμο για τη μετακίνησή τους οι άνεργοι μεταφέρονται δωρεάν, ενώ το 50% του εισιτηρίου καταβάλλουν οι πολύτεκνοι.

ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΟ-ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ-ΕΠΙΔΟΜΑ 1.000 ΕΥΡΩ

Πρόταση για μείωση του εισοδηματικού ορίου από 30% έωςκαι 50%, δηλαδή στα 21.000 ευρώ και 15.000 ευρώ, αντίστοιχα, εξετάζεται για τη λήψη του επιδόματος στους φοιτητές των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης προκειμένου να το λάβουν περισσότερες οικογένειες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Σήμερα το εισοδηματικό όριο είναι 30.000 ευρώ, με προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη καταθέσει την πρότασή του, ωστόσο οι δανειστές επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, έως ότου «κλειδώσει» το ποσό που θα εξοικονομηθεί από τον κρατικό Προϋπολογισμό του 2018 για να διοχετευτεί σε κοινωνικές παροχές.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΕΓΑΣΗΣ

Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει από τώρα για τις προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος στέγασης που θα δοθεί σε 600.000 δικαιούχους το 2019. Πρόκειται για ένα από τα αντίμετρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση, το οποίο θα καταβληθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του2018 και κοστίζει 600 εκατ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει να τεθούν από τώρα οι παράμετροι για την καταβολή επιδόματος στέγασης ή επιδότησης ενοικίου, ή αποπληρωμής μέρους δανείου για τους 600.000 πολίτες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Κενό μεταξύ των απαιτούμενων και διαθέσιμων πόρων φαίνεται να εντοπίζουν οι δανειστές και στην καταβολή του ΚΕΑ για το 2018. Σύμφωνα με πληροφορίες φέτος είναι διαθέσιμα τα 660 εκατ. ευρώ που απαιτούνται, ενώ για το 2018 θα πρέπει να βρεθούν πόροι 760 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εσωτερικών και Άμυνας να περιορίσουν τις δαπάνες τουλάχιστον κατά 150 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κατευθυνθούν σε προνοιακές παροχές.

staratalogia