Έκλειψη ηλίου: Δείτε τι παθαίνουν τα μάτια αν την κοιτάξετε χωρίς προστατευτικά γυαλιά

Σήμερα στις 19:05 ώρα Ελλάδας περίπου, θα έχουμε έκλειψη ηλίου. Είναι ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο που πάντα «εξιτάρει» τον κόσμο και εκατομμύρια άνθρωποι θα σηκώσουν εκείνη τη στιγμή ταυτόχρονα το βλέμμα προς τον ήλιο. Αλλά αυτό θέλει ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ…

Η έκλειψη ηλίου μπορεί να είναι εντυπωσιακή, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια σας αν δεν προσέξετε…

Γιατί η έκλειψη ηλίου είναι επικίνδυνη για τα μάτια

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέαση του ήλιου με γυμνό μάτι κατά τη διάρκεια της έκλειψης μπορεί να κάψει τον αμφιβληστροειδή σας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις εικόνες που μπορεί να δει ο εγκέφαλός σας. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «τύφλωση έκλειψης» (eclipse blindness), μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη βλάβη της όρασης, ενώ στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση μεγάλης κλίμακας.

«Αν κοιτάξετε την έκλειψη ηλίου με γυμνά μάτια, χωρίς την κατάλληλη προστασία, διατρέχετε κίνδυνο να τραυματίσετε τα μάτια σας. Και αν τραυματιστούν, ανάλογα με το πόσο συχνά και για πόσα λεπτά θα έχετε κοιτάξει την έκλειψη ηλίου χωρίς προστασία, έχετε ανάλογα αυξημένο κίνδυνο μόνιμης απώλειας όρασης», λέει ο δρ. B. Ralph Chou, μέλος της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας του Καναδά και πρώην καθηγητής οπτομετρίας. «Δεν είναι δυνατόν να τυφλωθείτε εντελώς κοιτώντας την έκλειψη ηλίου, επειδή ο τραυματισμός περιορίζεται στο κεντρικό τμήμα του οπτικού σας πεδίου», διευκρίνισε ο ίδιος.

Δεν υπάρχουν άμεσα συμπτώματα ή πόνος που σχετίζονται με τη βλάβη (ο αμφιβληστροειδής δεν έχει υποδοχείς πόνου) γι’ αυτό είναι δύσκολο να καταλάβετε εκείνη την στιγμή αν έχετε πραγματικά πλήξει τον αμφιβληστροειδή σας. Εάν κοιτάξετε τον ήλιο χωρίς προστατευτικά γυαλιά με φίλτρο, μπορεί να παρατηρήσετε αμέσως ένα φαινόμενο «σαν να θαμπώνει η όρασή σας» ή σαν παιχνίδισμα φωτός, όπως είναι όταν κοιτάτε ένα οποιοδήποτε φωτεινό αντικείμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο αμφιβληστροειδής σας καταστράφηκε.

Σύμφωνα με τον Chou, τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά να εκδηλώνονται 12 ώρες μετά την θέαση της έκλειψης με γυμνό μάτι, κατά κανόνα όταν ξυπνήσετε το πρωί και παρατηρήσετε ότι κάτι έχει αλλάξει στην όρασή σας.

«Δεν θα βλέπετε καλά το είδωλό σας στον καθρέφτη, θα δυσκολεύεστε να διαβάσετε την εφημερίδα ή την οθόνη του κινητού σας, ή τις οδικές πινακίδες και βασικά θα έχετε ένα θολό σημείο στο κέντρο του πεδίου της όρασής σας», είπε ο Chou.

Δεν υπάρχουν φάρμακα για την αποτελεσματική θεραπεία ενός τέτοιου του τραυματισμού του αμφιβληστροειδούς, εκτός από το να περιμένετε και να δείτε αν η όρασή σας θα επανέλθει πλήρως ή όχι. Αλλά ακόμα και αυτό είναι χρονοβόρο. Θα ξέρετε σίγουρα τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τον τραυματισμό.

Έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν κάποιος να πάθει ζημιά στα μάτια επειδή κοίταξε χωρίς προστασία μια έκλειψη ηλίου;

«Ναι» λέει ο δρ Chou. Αρκετοί άνθρωποι έχουν πληγώσει τα μάτια τους κοιτώντας τον ήλιο κατά τη διάρκεια μιας ηλιακής έκλειψης χωρίς προστατευτικά γυαλιά. Ωστόσο, είναι σχετικά σπάνιο φαινόμενο. Αν και ο Chou είπε ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για τον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από τύφλωση έκλειψης, επισήμανε ότι μετά από μια ηλιακή έκλειψη που έγινε πολύ καλά ορατή πάνω από την Μ. Βρετανία το 1999, οι οφθαλμολόγοι ανέφεραν 70 περιπτώσεις τραυματισμών στα μάτια και η πλειοψηφία αυτών των ατόμων είχε κοιτάξει την έκλειψη ηλίου χωρίς καμία προστασία. Στον Καναδά, 20 περιπτώσεις αναφέρθηκαν μετά τη ολική έκλειψη ηλίου του 1979. Από τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν με τα χρόνια, ο Chou είπε ότι οι μισοί άνθρωποι που πλήττονται ανακτούν πλήρως την όρασή τους μέσα σε έναν χρόνο από τον τραυματισμό.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατέψω τα μάτια μου, αλλά και να μπορέσω να δω την έκλειψη ηλίου;

Για να εξασφαλίσετε ότι η εμπειρία αυτή δεν θα είναι κυριολεκτικά τραυματική για εσάς, αγοράστε τα ειδικά γυαλιά για την έκλειψη ηλίου, τα οποία αποκλείουν το 99,99% των φωτεινών ακτινών. Και ΠΡΟΣΟΧΗ… Όσο θα φοράτε τα προστατευτικά γυαλιά μην κοιτάξετε τον ήλιο μέσα από φακό κάμερας χωρίς ειδικό φίλτρο, τηλεσκόπιο, ή κιάλια!

iatropedia